Det må låta klyschigt men faktum är att ett företag eller en organisation aldrig är starkare än sin svagaste länk. Alla anställda och medarbetare spelar avgörande roller i verksamheten och därför blir företaget lätt sårbart i samband med exempelvis sjukdom, semester eller oväntade uppsägningar.
Samtidigt är denna typ av scenarion ingenting du som arbetsgivare kan fly ifrån. De uppkommer förr eller senare och med jämna mellanrum. Därför är det viktigt att etablera fungerande strategier, regler och förhållningssätt för att lösa personalbristen. Utan att ni för den delens skull ska behöva riskera stora och slitsamma förluster i produktionskraft och lönsamhet. Ett bemanningsföretag i Stockholm kan visa sig vara helt avgörande i sammanhang som dessa.
Vilka lösningar som passar just er verksamhet bäst beror naturligtvis på era prioriterade behov, men också på var i verksamheten behoven har uppstått. Söker ni resurser med initierad och god inblick i er verksamhet sedan tidigare? Eller, är det kanske viktigare att få in personal snabbt, för att slippa onödiga flaskhalsar?
Bred kompetens
Oavsett vad som känns viktigast för just er så kan ett professionellt bemanningsföretag i Stockholm bidra med resurser inom alltifrån ekonomi till reception och mycket annat. Detta är möjligt tack vare deras eget nätverk av konsulter med kompetens inom många olika områden och yrkeskategorier.
Det spelar med andra ord ingen roll vad ni söker. En professionell och erfaren HR-specialist kan alltid erbjuda en stor bredd av resurser som kan stötta upp er verksamhet under kortare eller längre tid.
Eftersom dessa konsulter har skräddarsydd kompetens så behöver ni aldrig vara oroliga för att de ska kräva lång tids handledning eller inkörning. Tvärtom har de förmågan och kunskap att stärka upp organisationen omgående, och du som arbetsgivare kan med andra ord direkt återgå till ditt eget arbete.
Värdet av professionell partner
Behovet av konsulter och tillfälliga resurser uppstår vanligen med jämna mellanrum, till exempel i samband med sjukskrivningar, semester eller i perioder av hög belastning. På grund av detta är det en fördel att etablera en långsiktig relation med en HR-specialist som alltid finns till hands och som känner er verksamhet väl.
Utmärkande för en professionell aktör är också att de, inför alla nya samarbeten, inleder arbetet med att kartlägga er verksamhet. Därigenom blir det lättare att hitta fram till just den rätta kompetensen, och i grund och botten är det just det allting handlar om – rätt person på rätt plats.
Anpassa rekryteringen
Detta utgångsläge delar bemanningsuppdraget med rekrytering – ett annat vanligt affärsområde för bemanningsföretag i Stockholm, Göteborg, Malmö eller andra städer. Även när det kommer till den här typen av uppdrag gäller det naturligtvis för rekryteraren att vara väl medveten om exakt vilken typ av kandidat som hör hemma var.
Samtidigt är det viktigt för dig som arbetsgivare att vara medveten om att du kan skräddarsy rekryteringsuppdraget precis efter dina önskemål. För vissa verksamheter är det en utmärkt lösning att helt slippa tänka på rekryteringen i stort, och komma in först i processens slutskede. För andra är det viktigt att vara en aktiv del av arbetet även om rekryteringsföretaget då ofta tar ansvar över det inledande, och mest resurskrävande urvalsarbetet. I detta ingår att läsa igenom alla ansökningar och sortera ut de kandidater som går vidare i rekryteringens olika steg.
Fokusera även på mjuka värden
Olika rekryterare går tillväga på olika sätt under denna process. En vanlig strategi är dock att låta kandidaterna genomföra kompetens- och personlighetstester som gör det möjligt för rekryteraren att peka ut rätt kompetens, och med styrkor och egenskaper som gör att passar in på verksamheten i fråga.
Allting handlar nämligen inte bara om kompetens och fackkunskap. Även personlighet är viktigt och för vissa arbetsgivare helt avgörande. På så vis garanteras att teamet fungerar på ett bra sätt tillsammans, kan kommunicera och samarbeta utan risk för onödiga konflikter eller andra gruppdynamiska problem som i förlängningen kan leda till höga kostnader.
Det finns alltså olika hjälpmedel för er som företag och arbetsgivare när det kommer till att fånga upp nya talanger och starka kollegor. Men, vad bör man som arbetssökande tänka på under jobbsöknings- och intervjuprocessen? Fler tips angående detta hittar du här nedanför:
- Förberedelser
Läs på om företaget och om den aktuella tjänsten. Vilken typ av arbete är det fråga om och vilka krav innebär det? Läs också igenom ditt eget CV några extra gånger för att vara säker på att du är konsekvent dina svar.
Ett bra sätt att förbereda dig och att förmedla dina tankar är att skissa upp en enkel mind map eller presentation. Detta underlag kan komma till nytta senare under rekryteringsprocessen då du förmodligen förväntas ta större ansvar och konkretisera din vision och ditt uppdrag, i många fall för både rekryterare, team och arbetsgivare.
- Kom i tid!
Helt grundläggande. Kom inte för tidigt och naturligtvis heller inte för sent. Räkna med att både en eventuell rekryterare och arbetsgivaren har ett späckat schema och ont om tid och se till att respektera detta. Om du av en eller annan anledning blir tidig eller sen bör du naturligtvis, utan undantag, ringa och meddela detta.
- Var konkret
Under själva intervjun är det allra bästa om du fokuserar på att vara så specifik och konkret som möjligt. Istället för att svara luddigt och svepande finns det många fördelar med att fundera över frågorna en extra stund för att kunna erbjuda relevant information. Stressa inte! Även om du är nervös och säkerligen också uppe i varv så finns det mycket att vinna på att ta några extra andetag och försöka utnyttja utrymmet på bästa sätt.
- Var dig själv
Under en arbetsintervju är det viktigt att var professionell, men också att vara dig själv. Att spela en roll som inte återger vem du faktisk är kommer snabbt att märkas och kan då komma att påverka både dig och i värsta fall hela teamet negativt. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att inte, för den sakens skull, bli för personlig.
- Uppföljning
Efter genomförd intervju följer vanligen ett antal veckor av jobbig väntan. Men hur ska man egentligen förhålla sig till processen? Ska man påminna arbetsgivaren om att man finns och är engagerad i deras beslut, eller ska man backa och låta processen ha sin gång?
Faktum är att det vanligtvis kan vara bra att väva in lite av bägge delarna. Hör gärna av dig efter intervjun för att få reda på hur långt processen har kommit. På så sätt avslöjar du att du är intresserad och bryr dig om tjänsten. Men, ligg inte på för mycket. Var inte jobbig. I värsta fall kan ett sådant utgångsläge leda till att du faktiskt försämrar dina chanser att få jobbet.
KFX är ett rekryterings- och bemanningsföretag i Stockholm med kompetens inom ekonomi bemanning, rekrytering, management och entreprenad. Bland mycket annat. Oavsett om du behöver hjälp med långsiktiga HR-tjänster eller om du söker jobb så kan de hjälpa dig på vägen. Du som är intresserad av att komma vidare i karriären men upplever att vägen känns snårig kan få rätt guidning med hjälp av deras individanpassade karriärvägledningstjänster.