Bemanningsföretag

24-månadersregeln

24-månadersregeln – Vad innebär den för arbetsgivare?

På den föränderliga arbetsmarknaden balanserar arbetsgivare och bemanningsföretag ständigt mellan flexibilitet och anställdas trygghet. 24-månadersregeln spelar en viktig roll i denna balans. Regeln begränsar hur länge en arbetsgivare kan hyra in en anställd innan arbetsgivaren måste erbjuda en tillsvidareanställning.

 

Vad är 24-månadersregeln?

24-månadersregeln är en del av lagen om uthyrning av arbetstagare (2012:854). Den strävar efter att skapa större trygghet för inhyrd personal. Regeln tillåter en arbetsgivare att hyra in en arbetstagare i upp till 24 månader inom en treårsperiod. Om perioden överstiger detta, får arbetstagaren rätt till en tillsvidareanställning hos kunden. Därför behöver arbetsgivare följa upp hur länge de hyr in personal, särskilt vid långsiktiga kompetensbehov.

 

Vilka är konsekvenserna för arbetsgivare?

För företag som regelbundet anlitar bemanningspersonal innebär 24-månadersregeln att man behöver planera noggrant. Det kan handla om att välja om en inhyrd medarbetare ska få en tillsvidareanställning eller om man bör se över sitt rekryteringsbehov och hitta nya talanger att hyra in. Att ha en strategisk plan för bemanning och rekrytering blir avgörande för att undvika oväntade kostnader och tidskrävande processer.

 

Fördelar för arbetsgivare:

  • Flexibiliteten att snabbt bemanna upp under tillfälliga toppar.
  • Tillgång till specialiserad kompetens utan långsiktiga åtaganden.

 

Nackdelar för arbetsgivare:

  • Risk för att behöva erbjuda tillsvidareanställningar om inhyrd personal används för länge.
  • Ökad administration kring uppföljning av inhyrningstiden.

 

Vad innebär regeln för bemanningsföretag?

För oss som bemanningsföretag innebär 24-månadersregeln en möjlighet att hjälpa våra kunder med mer långsiktig planering. Genom att erbjuda rådgivning kring arbetsrätt och personalbehov kan vi bli en strategisk partner till er, snarare än enbart en leverantör av arbetskraft. Vi kan även hjälpa våra kunder att hantera riskerna med långvarig inhyrning och erbjuda alternativa lösningar, exempelvis direktrekrytering av personal alternativt outsourcing som inte omfattas av 24-månadersregeln.

 

Hur kan företag navigera kring 24-månadersregeln?

Nyckeln till att framgångsrikt hantera 24-månadersregeln är planering och kommunikation. För företag som ofta anlitar bemanningspersonal är det viktigt att skapa en bemanningsstrategi som är hållbar över tid. Detta inkluderar att:

Följa upp anställningstider: Regelbunden uppföljning av hur länge personal har varit inhyrd kan förhindra att man hamnar i en situation där en tillsvidareanställning blir aktuell.

Planera långsiktigt: Om behovet av en viss kompetens sträcker sig längre än 24 månader kan det vara fördelaktigt att tidigt börja överväga outsourcing eller direktrekrytering.

Använda bemanningsföretag som rådgivare: Bemanningsföretag har stor erfarenhet av att hantera sådana frågor och kan hjälpa till med både kort-och långsiktig bemanning samt säkerställa att reglerna följs korrekt.

 

Avslutande tankar

24-månadersregeln är utformad för att ge inhyrd personal större anställningstrygghet och för att skapa en balans mellan flexibilitet för arbetsgivaren och rättigheter för arbetstagaren. Genom att noggrant följa upp anställningstider och planera långsiktigt kan företag undvika onödiga kostnader och säkerställa att de följer lagen. Vi som bemanningsföretag kan erbjuda strategisk vägledning och flexibla lösningar som passar er.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan