Hösten har nästan nått hela landet och det är dags att kika på höstens viktigaste HR-trender inom rekrytering och bemanning.
Kandidaterna sitter i förarsätet
Det är kandidaternas marknad, och de ställer allt högre krav på hur de vill arbeta. Företag behöver anpassa sig eller riskera att gå miste om de främsta talangerna. Vi ser också att allt fler kandidater deltar i flera rekryteringsprocesser samtidigt. Detta ställer högre krav på företag att snabbare ta ett beslut om att anställa eller inte, annars riskerar man att tappa talangen till ett annat företag.
Kortare anställningscykler
Kortare anställningscykler är ett resultat av att det är kandidaternas marknad. Företag har inte lika lång tid som tidigare på sig att överväga sina möjligheter, att träffa kandidaterna flera gånger och sova på saken innan de tar ett beslut om vem de ska anställa. “Först till kvarn får mala”.
Svenskar byter jobb som aldrig förr
Samtidigt måste företag även säkerställa snabbare on-boarding. De kan inte vänta i 3-4 månader på att personen ska ha kommit in i sitt jobb eftersom många byter jobb redan efter 2 år. Enligt siffror från SCB har rörligheten på arbetsmarknaden sedan 2018 aldrig varit så här stor på 30 år.
Personer måste komma in i och bli bekväma i sitt jobb mycket snabbare. Företag riskerar annars att förlora pengar på att lära upp personer som sedan säger upp sig kort därefter, och ett annat företag drar fördel av ert hårda slit.
Ett fokus på förmåner och möjligheter
Att bibehålla medarbetare och locka till sig nya talanger har blivit alltmer komplext i takt med att personal ställer nya och allt högre krav på förmåner och möjligheter i och utanför arbetet. Nedan är ett par av de främsta trenderna inom de krav som anställda och kandidater ställer och förmåner de förväntar sig på en arbetsplats.
Det hybrida kontoret tar form
Pandemin har satt sina spår. Många har under karantänen upptäckt fördelarna med att kunna arbeta flexibelt och på distans och vill gärna fortsätta med det i framtiden. Enligt Wise IT:s rapport “Svenskarna inställning till distansarbete” vill 9 av 10 svenskar kunna jobba på distans.
Mångfald, jämställdhet och inkludering
Ras, ålder och kön är frågor Sverige och hela världen brottats med sedan en lång tid tillbaka. Även om det inte är nytt så har vi observerat ett ökat intresse från medarbetare och kandidater i detta. En rapport från Gartner pekar på att personer med mixad bakgrund i högre utsträckning drar tillbaka sin jobbansökan om företagets policys inte matchar deras egna. Idag söker personer företag vars värderingar matchar deras egna
Välmående i arbetet
- Finansiellt välmående
- Mentalt välmående
- Socialt välmående
- Fysiskt välmående
- Karriärmässigt välmående
Dessa är de fem viktigaste hävstängerna för anställdas välmående. I spåren av pandemin ligger fokuserat självfallet på mentalt, socialt och fysiskt välmående, men finansiellt och karriärmässigt välmående är sakta men säkert på väg tillbaka.
Talangbrist fortsätter vara en utmaning
En studie från Korn Ferry pekar på att det kommer saknas personal för fler än 85 miljoner jobb 2030 runt om i världen. Detta helt enkelt på grund av att det inte kommer att finnas tillräckligt många utbildade och kompetenta personer som kan utföra dem.
Just nu kommer det därför att vara viktigt att kasta ett brett nät i sin rekrytering. I många fall kan rekrytering och bemanning behöva kombineras för att bemöta alla både kortsiktiga och långsiktiga utmaningar.
HR, HR, HR
HR i sig själv kanske är den hetaste trenden inte bara i höst, utan hela året. Det har aldrig funnits en bättre tid för HR än just nu. Den stora uppsägningen, ett rekordstort antal lediga jobb och en ekonomi som håller på att återhämta sig från pandemin. Behovet av HR har aldrig varit större. HR bemanning och HR rekrytering bör stå högt upp på alla företags agenda för att säkerställa effektiv bemanning och anställning av HR-personal.